top of page
Start nu met je gitaarles!
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg
  • Foto van schrijverJaap Kwakman

Over de magie van The Rolling Stones

Bijgewerkt op: 9 nov.Onlangs waren The Rolling Stones weer in Nederland. Voor muziekliefhebbers is dit altijd een bijzonder moment. Want omdat ze al op leeftijd zijn, weet je nooit wanneer ze er voor het laatst zijn. Voor mij is de Britse band altijd een bron van inspiratie geweest. Wat de muziek van de Stones zo goed maakt, is de eenvoud de ervan. Hun liedjes zijn meestal sterk en ‘to the point’.


Daarnaast is het ritmische onderdeel niet te onderschatten bij deze band. De Stones swingen altijd, vandaar ook de keuze voor drummer Steve Jordan en bassist Darryl Jones als gastmuzikanten. Maar goed, ik zal het over de rol van de gitaar gaan hebben. Bij het gitaar leren spelen, kan Stones-gitarist Keith Richards een goed voorbeeld zijn van iemand die een eigen stijl ontwikkelde. Als je wilt beginnen met het uitzoeken van riffs, dan zijn die van deze legende een goede start. Een riff is trouwens een ritmisch basispatroon dat vaak als intro voor een liedje wordt gebruikt.


Door deze loopjes in te studeren, maak je dus gelijk een begin met het leren soleren


Gitaar leren spelen


Je hoeft zeker niet per se te starten met jarenlang uitsluitend gitaarakkoorden te leren. Riffs zijn vaak gebaseerd op een sterk motief en goede solo’s bevatten meestal meerdere van dit soort patronen. Door deze loopjes in te studeren, maak je dus gelijk een begin met het leren soleren. Beroemde Stones-gitaarriffs zitten onder andere in: ‘Brown Sugar’, ‘Satisfaction’, ‘The Last Time’, ‘Start Me Up’ en ‘Gimme Shelter’. Ik noem er slechts een paar, want de lijst is bijna eindeloos. Riffs oefenen is dus een belangrijk onderdeel van het gitaar leren spelen.


‘De muziek van de Stones is niet voor niks een belangrijk onderdeel van veel gitaarlessen’


Gitaarakkoorden leren


Bij het gitaarakkoorden leren kun je eveneens veel hebben aan de muziek van The Rolling Stones. Hun nummers bevatten meestal niet de moeilijkste grepen. De magie zit bij hen niet in de complexiteit. Liedjes van deze band die je relatief makkelijk kunt leren spelen zijn: ‘Honky Tonk Woman’, ‘Sympathy For The Devil’ en ‘She’s A Rainbow’. Uiteraard kun je er zelf nog veel meer ontdekken. De muziek van de Stones wordt niet voor niks veel gebruikt als materiaal in gitaarlessen.


Gitaarlessen


Wat nog meer bijzonder is aan de gitaarstijl van Keith Richards, is zijn manier van stemmen. De meeste Stones-riffs zijn gespeeld in een zogenoemde ‘open G-stemming’. Dit klinkt misschien moeilijker dan het daadwerkelijk is. Wat je daarvoor moet doen, is je gitaar van laag naar hoog op de volgende manier stemmen: D-G-D-G-B-D. Als je dit gedaan hebt, zul je merken dat je instrument al een stuk dichterbij de specifieke klank van Keith komt. De muziek van The Rolling Stones kan een openbaring zijn als je er nog niet zo bekend mee bent. Hun liedjes kunnen een grote inspiratiebron zijn om je te blijven ontwikkelen door het volgen van gitaarlessen via bijvoorbeeld Sixstrings.


Liedjescursus

In de Beginnerscursus van Sixstrings vind je You can't always get what you want en worden er regelmatig nieuwe liedjes aan de bijbehorende liedjescursus toegevoegd. Om gelijk nog een nummer van de Stones te leren spelen hebben we het nummer Dead Flowers toegevoegd aan de Liedjescursus. Het lied wordt eerst door Jaap uitgelegd in een instructievideo en daarna kun je het originele lied leren spelen met gesynchroniseerde tablatuur. Getagd"online gitaarles", "gitaarles online", "online gitaarlessen",

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Logo Sixstrings

© 2023 by Sixstrings. Created by MediaWize

Online gitaarles?

Neem contact met ons op.

info@sixstrings.nl

Social media

bottom of page