top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Liedjesschrijven, een van de leukste onderdelen van muziek

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023
Wie droomt er niet van, zelf mooie liedjes kunnen schrijven? De beste nummers zijn ooit door iemand bedacht en dat gebeurt op veel verschillende manieren. Sommigen beginnen met tekst, anderen met een bepaald ritmisch of melodisch motief. Ook zijn er allerlei manieren om daartoe te komen en om die ideeën af te maken tot volledige liedjes. Dat kun je individueel doen door bijvoorbeeld op een zolderkamer te zwoegen.

Maar tegenwoordig zoeken songwriters elkaar steeds meer op in zogenoemde ‘writers camps’, waarin ze samen tot nieuwe muziek komen. Daar zijn prachtige nummers uit voortgekomen die nu iedereen kent.

Gitaarakkoorden leren

Misschien vraag je je af: kan ik ook liedjes schrijven als ik nog niet zo lang gitaarles volg? Daarop kan ik zeggen: je hoeft niet superveel gitaarakkoorden te leren om hiermee te kunnen beginnen. Zoals ik al vaker zei in vlogs zijn de meeste popliedjes gebaseerd op een eenvoudig schema. Met bijvoorbeeld de akkoorden A, D en E kun je al heel veel kanten op. Misschien kan het zelf willen maken van eigen nummers je ook motiveren om verder te komen in je gitaarcursus. Die geeft je weer meer mogelijkheden bij dit creëren. Belangrijk is om jezelf niet meteen te veroordelen als er niet direct iets goeds uitkomt Dan wat tips voor bij het schrijven van liedjes. Zoals bij veel activiteiten komt het erop aan om het vaak te proberen. Een bekend filmmaker zei ooit dat je net als een sportvisser met je hengel moet klaarzitten om op de beste ideeën te komen. Dat geldt volgens mij ook voor het maken van nieuwe muziek. Domweg ermee bezig blijven dus. Belangrijk is om jezelf niet meteen te veroordelen als er niet direct iets goeds uitkomt. Liedjesschrijven is een vaardigheid op zich en een heel eigen ambacht. Het is misschien een goed idee om met jezelf af te spreken om in een periode een bepaald aantal nummers te maken. Dan zit daar vast wel iets geschikts tussen, waarop je kunt voortborduren. Zelfs de grootste songwriters schrijven niet alleen maar tophits Zelfs de grootste songwriters schrijven niet alleen maar tophits. Hun beste nummers ontstaan gedurende een proces waarin ze veel andere liedjes maken. Probeer dus vooral om naast het volgen van gitaarles je eerste stappen te zetten in het creëren. Je krijgt dan tevens een beter idee van waarom veel verschillende gitaarakkoorden leren zo belangrijk is. Je leert daardoor beter de functie van deze grepen te begrijpen.

Gitaarcursus

Dan nog iets over het maken van teksten, dat weer een vak apart is. Als inspiratie daarvoor kunnen bijvoorbeeld gebeurtenissen in je leven dienen. Schrijf vooral op wat je echt wilt zeggen en wees er zeker in eerste instantie niet mee bezig of het een hit moet worden. Het begint met veel ervaring opdoen in het maken van afgeronde teksten. Het leerproces dat je bent begonnen door met je gitaarcursus te starten, kan een heel nieuwe dimensie krijgen door het maken van eigen werk. Dat is misschien wel een van de mooiste en leukste onderdelen van het met muziek bezig zijn: het uit het niets iets maken.

Ed Sheeran speelt elk liedje uit de hitlijsten met deze 4 akkoorden.

Ook één van zijn hits met Justin Bieber, I don’t care, speelt hij met dit akkoordenschema. In deze video laat Ed Sheeran zien hoe hij met 4 akkoorden veel liedjes speelt. In onze Liedjescursus heb ik de uitleg van de akoestische versie van I don’t care toegevoegd. Het is een super makkelijk en leuk lied om te leren spelen. Ook gebruiken we bij dit lied geen plectrum maar speel je het met je vingers. Nadat je de uitleg hebt doorgenomen kun je in de daaropvolgende les het liedje meespelen met de toegevoegde gesynchroniseerde tablatuur.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page