top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Gitaar accessoires voor beginners

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023WELKE GITAAR ACCESSOIRES HEB JE NODIG?


Als je begint met gitaarspelen weet je vaak niet precies wat je nodig hebt en wat de beste keuze is. Het aanbod in gitaar accessoires is groot. Om de beginnende gitarist op weg te helpen met het kiezen van de beste gitaar accessoires en -uitrusting voor beginners – geef ik graag deze tips mee.

Wanneer je geïnspireerd bent om te beginnen met het leren van de elektrische gitaar of akoestische gitaar dan zijn er een paar gitaar accessoires die je moet overwegen om aan te schaffen. Dit helpt je ontwikkeling en zorgt voor plezier van het bespelen van je instrument in de komende jaren. Het eerste wat je natuurlijk moet beslissen is de gitaar zelf. Het kiezen van de juiste gitaar voor jou qua afstelling, speelstijl en budget kan moeilijk zijn, tenzij je weet wat je zoekt. Het is ook belangrijk om gitaarspullen te vinden waarvan je uiteindelijk merkt dat ze bij jou passen. Dit kan heel persoonlijk zijn namelijk.

AKOESTISCHE GITAAR

Veel beginnende gitaristen kiezen ervoor om te beginnen met een akoestische gitaar, en het is zeker een goedkopere manier om te spelen - je hebt geen aparte versterker nodig, en je kunt meteen aan je reis beginnen. Bij het kopen van je eerste akoestische gitaar is het de moeite waard om jezelf drie vragen te stellen: hoe klinkt het, hoe voelt het en hoeveel kost het?

ELEKTRISCHE GITAAR

Elektrische gitaren zijn geweldig voor beginnende gitaristen, omdat ze zijn uitgerust met dunnere nekken dan akoestische gitaren. Dit maakt ze ook ideaal voor kinderen en mensen met kleine handen. Het zijn ook veelzijdigere instrumenten, vooral als je metal- of rockmuziek wilt spelen.

GITAARVERSTERKER

Er is nog nooit zoveel keuze geweest als het gaat om grote goedkope gitaarversterkers voor beginnende gitaristen. Natuurlijk is een lage prijs één ding, maar het moet ook goed gebouwd zijn, geweldig klinken en genoeg functionaliteiten bieden waardoor je kunt groeien naarmate je verder komt.

GITAARSNAREN

Een frisse set elektrische of akoestische gitaarsnaren kan een gitaar transformeren. Ze zijn goedkoop en makkelijk te monteren. Om te beginnen wil je een gitaarsnaren set die geweldig klinkt en een tijdje meegaat, zodat je je kunt concentreren op het leren van de kneepjes van het vak. De populaire Super Slinky- gitaar snaren van Ernie Ball zijn de perfecte keuze voor elektrische gitaar spelers vind ik, terwijl D'Addario's EJ16 Phosphor Bronzes een goede snaar is voor op je nieuwe akoestische gitaar. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar dit zijn de snaren die ik gebruik. Zelf in staat zijn je nieuwe gitaar snaren te vervangen is erg handig als je gitaar speelt. Op die manier ben je nooit afhankelijk van iemand anders als je gitaar speelt.

PLECTRUM

Gitaarplectra blijven een van de belangrijkste maar vaak over het hoofd geziene accessoires in het arsenaal van een gitarist, wat een groot verschil maakt voor je speelstijl en toon. Bij het kiezen van plectra is het de moeite waard om de vorm, de dikte en het materiaal van de plectra in overweging te nemen, omdat ze allemaal een invloed hebben op je speelcomfort en je klank. Dunlop heeft enorm veel opties. Ik stel voor om daarmee te beginnen. En begin met het aanschaffen van wat verschillende diktes. Bijvoorbeeld 0.50, 0.70 en 1mm.

GITAAR TUNER

Niet alleen helpt een gitaar stemapparaat je om je eigen instrument te stemmen en het goed te laten klinken, het helpt je ook om in harmonie te blijven met de medegitaristen of de rest van je band. Er zijn diverse opties die je kunt overwegen. Tegenwoordig zie je veel clip-on gitaar tuners. Deze gitaar tuners klem je op de kop van de gitaar en deze vangt de resonanties op waardoor je zeer accuraat kunt stemmen. Hiernaast hebben we natuurlijk ook nog de standaard tuners die in de gitaarkoffer passen en dus klein van formaat zijn maar net zo goed werken. En tot slot kunnen is je smartphone natuurlijk te gebruiken als tuner door middel van de vele apps die vaak zelfs gratis worden aangeboden. Als je serieus bent over gitaarspelen moet een tuner een van je eerste aankopen zijn.

GITAARBAND

Een goede draagband voor je gitaar hoort bij de standaard uitrusting. Niet alle banden zijn hetzelfde en wat belangrijk is is het materiaal dat je besluit te kiezen. Vooral als je een zware electrische gitaar om je nek hangt dan zul je merken dat de kwaliteit van de gitaarband in je voordeel werkt. Vaak zijn de goedkopere banden wat dunner van kwaliteit en begint je schouder na verloop van tijd pijn te doen. En niet onbelangrijk zijn de veelgebruikte strap-locks. Dit zijn vervangingsschroeven die je in de gitaar kunt schroeven en waarvan je de bijbehorende ‘andere kant’ aan de band bevestigt. Hiermee verzeker je jezelf dat de gitaarband niet van de gitaar af kan glijden. Geloof me, dat gebeurt vaker wel dan niet.

GITAARKOFFER

Als je wilt dat je nieuwe gitaar lang meegaat, is het belangrijk om voldoende bescherming te gebruiken voor wanneer je begint met het meenemen van je gitaar naar lessen of bandoefeningen. Om te beginnen hoef je niet veel geld uit te geven aan een pluche harde gitaarkoffer; alles wat je nodig hebt is een kwaliteitstas waarin je je gitaar kunt opbergen plus andere essentiële gitaaraccessoires. Gaan de spullen in een vrachtwagentje bij de rest van de spullen van de band, dan is een koffer wenselijk.

GITAARSTANDAARD

Wanneer je je nieuwe akoestische of elektrische gitaar in goede conditie wilt houden, moet je investeren in een gitaarstandaard of gitaarhanger. De eerste biedt een veilige plek voor je gitaar, maar kan worden verplaatst naar welke kamer - of locatie - je ook speelt. Een gitaarhanger bevestig je aan een muur en fungeert als een plek om je gitaar aan de hals te hangen. Zet je gitaarstandaard altijd op een plaats waar het je aandacht trekt en je uitnodigt om te oefenen.

GITAARCAPO

De gitaarcapo is een super betaalbaar stuk gereedschap dat je toonhoogte kan veranderen wat zeker handig is voor songwriters en gitaristen die covers spelen. De Capo fungeert als een soort topkam die je kunt verplaatsen naar elke fret op de gitaar om de toonhoogte van de gitaar te veranderen. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, klein van formaat. En zeker de moeite waard om mee te experimenteren. Absoluut standaarduitrusting. Mijn favoriete capo is G7th capo.

GITAARLES

Al deze gitaar accessoires zijn slechts een deel van de puzzel. De volgende stap is om te beginnen met leren gitaarspelen. Het zoeken naar online gitaarlessen is voor de hand liggend om mee te beginnen, maar het kan moeilijk zijn om het goede van het slechte te scheiden. Bij Sixstrings vind je online gitaarlessen voor beginners die je in je eigen tempo kunt volgen en je stap voor stap naar een hoger niveau brengen. Getagd"Elektrische gitaar", "Akoestische gitaar", "Gitaarsnaren en Gitaar onderhoud",

225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page