top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Bryan Adams’ muziek: goede liedjes, sterke riff’s en solo’s

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023Binnenkort komt Bryan Adams weer naar Nederland voor een groot concert. Dat is iemand die ik bewonder en daar sta ik niet alleen in. De Canadees staat in het rijtje van grootste songwriters in de popmuziek ooit. Hij heeft een groot aantal klassiekers op zijn naam staan.  Bijkomend voordeel is dat veel van zijn liedjes uitstekend materiaal zijn voor gitaarlessen. Daarin komen meestal niet de moeilijkste gitaarakkoorden om te leren voor, maar ze zijn toch interessant.


Daarbij heeft Adams vele goede riff’s bedacht. Om er een paar uit te lichten: die van ‘It’s Only Love’, Run To You’ en ‘She’s Only Happy When She’s Dancin’’. De intro’s daarvan kun je prima op je akoestische gitaar leren spelen, als je enige tijd bezig bent. Deze nummers staan overigens allemaal op Adams’ grootste succesalbum ‘Reckless’. Daarop staat tevens ‘Summer Of ’69’, dat ook de jongeren van nu nog kunnen waarderen. Als je nog niet zo bekend bent met zijn muziek, dan zou dit werk een goed startpunt kunnen zijn.


Akoestische gitaar leren spelen


Hij schreef eveneens flink wat sterke ballads, liedjes met een langzaam tempo. De grootste hit daarvan is ‘(Everything I Do) I Do It For You’. Luister maar eens naar de mooie vondsten die daarin zitten, bijvoorbeeld in de brug. Als je aan het werk bent om gitaarakkoorden te leren, kun je daar veel aan hebben. ‘Please Forgive Me’ is daarnaast nog een bekend nummer van Adams. Om vooral ‘Have You Ever Really Loved a Woman?’ niet te vergeten. Het klassieke gitaarwerk daarin - van Paco de Lucía - is van een grote schoonheid. Voor velen die op een akoestische gitaar willen leren spelen, is het een droom om die partijen ooit te kunnen nadoen. Het tokkelwerk daarin is uitdagend, maar prachtig.

Juist de gitaar speelt een grote rol in het oeuvre van de Canadees


Gitaarlessen

Genoeg redenen dus om de muziek van Bryan Adams te beluisteren. En wellicht kun je ook hier en daar wat akkoorden uitzoeken van zijn liedjes. Juist de gitaar speelt een grote rol in het oeuvre van de Canadees en daarom kun je er eigenlijk niet omheen in gitaarlessen. Ook de solo’s in zijn muziek zijn over het algemeen sterk te noemen. Die in ‘When You’re Gone’ is bijvoorbeeld heel mooi, met een prachtig gitaargeluid. Natuurlijk heeft tevens zijn kenmerkende stemklank bijgedragen aan het wereldwijde succes van Bryan Adams. Hij zingt nog altijd goed en door dit alles is het zeker aan te bevelen om het komende concert van hem te bezoeken.


Run to You leren spelen op gitaar

Natuurlijk kunnen de liedjes van Bryan Adams niet ontbreken in mijn gitaarlessen. Graag deel ik met jou deze gitaarles video waarin ik uitleg hoe je Run to You van Bryan Adams speelt op gitaar. Deze les is een onderdeel van de Beginnerscursus van Sixstrings, naast de uitleg video's leer je de originele liedjes ook meespelen met gesynchroniseerde tablatuur.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page