top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Liedjesschrijven deel 2: wat is een ‘hook’?

Bijgewerkt op: 13 okt. 2023


Liedjesschrijven is een onderwerp waar zoveel over te vertellen valt, dat je dat niet in één blog kwijt kunt. Waarschijnlijk zelfs niet in tien. Er kwamen nog allerlei dingen opborrelen die ik had willen bespreken nadat ik klaar was met het vorige bericht. Daarom kom ik deze week met een vervolg over dit thema. Dit zijn allemaal ideeën die je kunt gebruiken als toevoeging op je gitaarlessen online.


Veel moderne songwriters in de popmuziek zoeken vaak naar een goede ‘hook’ om hun liedje omheen te bouwen. Dit is een pakkend en ‘catchy’ melodisch of ritmisch patroon dat blijft hangen in het geheugen van de luisteraar. Je zou kunnen denken dat ze dit zoeken vanuit een commercieel oogpunt, maar het is meestal muzikaal ook beter als er een bepaald idee inzit dat helemaal ‘raak’ is.


Gitaarakkoorden leren

Er zijn legio nummers te benoemen die een sterke hook hebben. ‘Uptown Funk’ van Bruno Mars begint er bijvoorbeeld meteen mee. Om meteen een verbinding te maken met het gitaarakkoorden leren: in dit liedje komen bijna alleen maar D-mineur en G-mineur voor. ‘Blinded Lights’ van The Weeknd is ook gebaseerd op een bepaald motief dat tevens deels terugkomt in het refrein. Zo kan ik nog eindeloos doorgaan met het opsommen van sterke hooks in nummers.

De ideeën waar je spontaan op komt zijn vaak de beste


Je kunt uiteraard zelf ook dergelijke patronen bedenken. Misschien kom je tijdens het gitaarakkoorden leren op een bepaald motief dat je wilt onthouden. Of tijdens het sporten of een reis ergens naartoe. De ideeën waar je spontaan op komt zijn vaak de beste. Dus het is zaak om die goed te onthouden of ergens vast te leggen. Wat dat betreft zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden. Je kunt je zelfbedachte hook gemakkelijk inzingen op de dictafoon van je telefoon, waarna je er thuis mee aan de slag kunt gaan.


Gitaarcursus


Probeer dan uit te vinden welk akkoord dat je hebt geleerd bij je gitaarlessen online het beste erbij past. Lukt het niet om een goede te vinden uit de grepen die je nu kent, dan kun je proberen om je motief te verhogen of te verlagen. Je bent dan eigenlijk al bezig met transponeren. Zo zie je maar hoeveel je hiervan kunt leren als extra onderdeel van je gitaarcursus.

Keuzes maken is een belangrijk onderdeel van het liedjesschrijven 


Vervolgens kun je veel verschillende kanten op met je idee. Keuzes maken is een belangrijk onderdeel van het liedjesschrijven. Er zijn duizend manieren hoe je van jouw hook een afgerond nummer kunt maken. Hoe jij dat wilt doen, dat is aan jou. De vrijheid die je daarin hebt, is een van de mooie kanten van het zelf maken van iets. Probeer ondertussen goed te luisteren naar de nummers die voorbijkomen in je gitaarcursus om de hooks te herkennen. Dat kun je natuurlijk doen bij alle muziek die je hoort. Veel succes toegewenst met het creëren!

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page