top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

De herfst is begonnen; hoe houd je je gitaar in conditie?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023Iedereen zal gemerkt hebben dat sinds het begin van de herfst de temperatuur een paar graden daalde. Ik wil hier graag wat aandachtspunten aangeven om je gitaar beter door de minder warme seizoenen te helpen. Het is uiteraard belangrijk om goed voor je muziekinstrument te zorgen. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt doen en daar is helaas niet altijd aandacht voor tijdens gitaarlessen. Terwijl je daarmee wel je gitaar in de juiste conditie kunt helpen houden. Daarvoor is bijvoorbeeld de luchtvochtigheidsgraad van belang in de kamer waar je die bewaart.

Met name ’s winters kan die lager worden dan optimaal is voor je muziekinstrument. De kachel gaat dan aan en dat zorgt in principe voor een daling van de vochtigheidsgraad. Als je het goed wilt doen, is het dus raadzaam om hier rekening mee te houden. Naast de oefeningen die je bij je gitaarlessen krijgt.


Leren gitaar spelen

Gitaren gedijen het best in een luchtvochtigheidsgraad van rond de vijftig procent. Deze muziekinstrumenten kunnen beter omgaan met te vochtige lucht dan met te droge lucht. Er is apparatuur te koop waarmee je dit kunt meten. Al kun je misschien zelf ook wel aanvoelen wanneer het te droog is in een ruimte. Het bij dit soort dingen gaan stilstaan, is eveneens een onderdeel van het leren gitaar spelen.

Bij te droge omstandigheden zul je zien dat de afstelling van je gitaar anders zal worden.

Gitaren zijn meestal van hout en hout reageert net als wij op de weersomstandigheden. Bij te droge omstandigheden zul je zien dat de afstelling van je gitaar anders zal worden. Er kunnen daardoor bijvoorbeeld snaren gaan ‘aanlopen’. Of je muziekinstrument kan op bepaalde punten minder goed gaan klinken. Natuurlijk kan een gitaarreparateur daar iets aan doen en eens in de zoveel tijd is een afstelbeurt aan te bevelen.

Je kunt het vochtniveau op peil houden door bakjes met water boven de verwarming te zetten.

Maar gelukkig er zijn ook manieren om je gitaar langer goed bespeelbaar te houden. Je kunt het vochtniveau op peil houden door bijvoorbeeld bakjes met water boven de verwarming te zetten. Als je een houten vloer hebt, helpt het eveneens om die te dweilen. Dat vocht zal verdampen, waardoor de luchtvochtigheidsgraad toeneemt.

Er zijn tevens apparaten op de markt die dat niveau op peil houden. Zeker als je meerdere muziekinstrumenten hebt, kan dit een goed idee zijn. Dit is uiteraard wel een hoop gedoe als je slechts één gitaar bezit. Daarom kun je ook kiezen voor een luchtbevochtiger die je in je klankkast kunt bevestigen. Deze voegt op gelijkmatige wijze vocht toe. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren hoe je het vochtniveau in je gitaarkamer op peil kunt houden. Het zorgen voor je muziekinstrument is in ieder geval ook van niet te onderschatten belang tijdens het leren gitaar spelen.

Gitaar onderhouden

Het onderhouden van je gitaar hoeft helemaal niet veel werk te zijn. In mijn video gitaar onderhoud geef ik super simpele tips waarmee je de verschillende onderdelen van je gitaar in topconditie houdt. Vaak weten mensen niet hoe ze hun muziekinstrument of in dit geval gitaar het beste kunnen onderhouden. Wat je kunt doen om je gitaar schoon en netjes te houden. Altijd handig vooral als je veel oefent op je gitaar tijdens de online gitaarlessen van Sixstrings. Foto: Photo’s by M&J


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page