top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

F Akkoord tips

Bijgewerkt op: 17 nov. 2023Veel beginnende gitaristen komen in de problemen bij het leren van het F-akkoord. Dat komt omdat het meestal hun eerste kennismaking is met de uitdagende techniek van barre-akkoorden spelen, of het gebruik van één vinger om meer dan één snaar tegelijk vast te houden.


Om twee of meer noten tegelijk in te drukken is meer kracht en coördinatie nodig om een duidelijke toon te produceren dan om individuele noten in te drukken, dus het ‘nailen’ van de gevreesde F kan vaak frustrerend zijn. Hier zijn 10 tips die je kunt proberen:


  1. Kijk naar behaalde resultaten uit het verleden. Denk terug aan hoe moeilijk het was om je eerste noten en akkoorden te leren spelen voordat ze zuiver klonken. Maar uiteindelijk deed je dat wel. Het leren spelen van een F-akkoord op de gitaar is niet anders. Blijf het spelen totdat je de overhand hebt.

  2. Leg de lat hoger. Stel doelen. Het F-akkoord brengt je niet alleen in de wereld van de barre-akkoorden, het markeert je toegang tot het volgende niveau van het spel. Dus ja, het is een uitdaging, maar je kunt niet vooruit zonder het te leren. Barre-akkoorden zijn een belangrijk onderdeel van het gitaarspel.

  3. Akoestisch vs. elektrisch gitaar. Er is meer kracht nodig om een solide F-akkoord te krijgen op een akoestische gitaar dan op een elektrische gitaar, waarvan de snaren dichter bij de toets liggen en dus minder handkracht nodig hebben.

  4. Vervang je gitaar snaren. Als je snaren zwaar zijn, ga dan over op dunnere snaren. Dunne snaren hebben niet zo veel neerwaartse druk nodig dan dikkere snaren, dus ze besparen wat slijtage aan je vingers en spieren. En vooral als je snaren oud zijn, haal dan nieuwe snaren. Nieuwe snaren kunnen een wereld van verschil maken in je spel.

  5. Verlaag de actie. De actie van je gitaar verwijst naar hoe hoog de snaren boven de toets zijn geplaatst. Hoe lager de actie, hoe minder druk je op de snaren hoeft uit te oefenen. Als je actie te hoog is, laat de gitaar dan afstellen in een gitaarwinkel. In dit blog geef ik tips over hoe je kunt zien of je actie te hoog of te laag is.

  6. Leer eerst de simpele versies van het F-akkoord. Begin met het spelen van een twee-snarige F-balk (eerste vinger plat op de eerste fret die zowel de eerste snaar (F-noot) als de tweede snaar (C-noot) vasthoudt). Speel elke snaar afzonderlijk om er zeker van te zijn dat deze helder klinken, en begin dan de snaren samen te spelen als een twee-snarig akkoord. Als je deze kleinere ‘balk’ comfortabel speelt, voeg dan de tweede vinger toe aan de tweede fret op de 3e snaar (A-noot). Doe nu dezelfde oefening met drie snaren, en pas deze zo nodig aan. Als je je comfortabel voelt, voeg dan de derde vinger toe aan de derde fret van de vierde snaar (F-noot) en herhaal de oefening, waarbij je uiteindelijk het viersnarige F barre-akkoord speelt. Haast je niet met deze oefening. Voeg alleen een extra vinger aan het akkoord toe als je elke vorige stap netjes kunt laten klinken.

  7. Speel verder op de gitaarhals. Barre-akkoorden zijn makkelijker als ze verderop op de hals worden gespeeld. Probeer een F-akkoord te spelen op de vijfde fret (wat dan een A-akkoord wordt) om te beginnen. Zo kun je kracht in je hand opbouwen terwijl je terugwerkt naar de eerste fret.

  8. Integreer de F. Besteed tijd aan het leren om soepele akkoordwisselingen te maken met de F. Werk aan het schakelen tussen het F- en C-akkoord, tussen F en E, F en D, F en Am, en F en G om te beginnen, en verwerk dan de F in akkoordprogressies. Vergeet niet om terug te denken aan het proces van het leren wisselen tussen je beginnersakkoorden. Dat leek toen ook onmogelijk. Dit soort specifieke oefeningen vind je natuurlijk ook binnen onze lesomgeving bij Sixstrings.

  9. Bouw verder op je simpele F-akkoord. Als je eenmaal de vier-snarige F hebt geleerd, is het tijd om het uit te breiden met twee andere variaties. Om een vijf-snarig F-akkoord te spelen, houd je de balk en de tweede vinger op zijn plaats. De pink speelt nu de derde fret, vierde snaar F toon, terwijl de derde vinger naar de derde fret, vijfde snaar C toon gaat. (vermijd de 6e snaar.) De meest uitdagende versie van het F-majeurakkoord is de full-barre F. Om het te spelen moet je de vingerzetting van de vijf-snarige F behouden en het eerste ‘balkje’  simpelweg over alle zes de snaren van de eerste fret uitstrekken. Je zult veel druk moeten uitoefenen om alle zes de snaren vast te houden. Druk je duim tegen het midden van de nek aan en knijp. En dan mijn belangrijkste tip: probeer de wijsvinger iets naar links te roteren zodat je wat meer met de zijkant van je wijsvinger in de snaren drukt in plaats van met de binnenkant van je wijsvinger.

  10. Ontspan je. De F is een erg moeilijk akkoord om te spelen. Veel gitaristen worstelen ermee en de meeste gitaristen beheersen het. Neem de tijd om het F-akkoord te leren en wees volhardend. Ga er dus dagelijks mee aan de slag tot de F er netjes doorkomt.

Zoek je meer handvatten om het F Akkoord te leren spelen? Check dan onderstaande video waarin we in 4 stappen uitleggen hoe je je vingers moet zetten en waar je op moet letten.
133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page