top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Gitaar kopen voor beginners

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023


Een goede beginners gitaar kopen

Wanneer je wil beginnen met gitaarspelen is natuurlijk het aanschaffen van een geschikte gitaar één van de eerste dingen. Het kopen van een goede beginners gitaar is belangrijk omdat dit er voor moet zorgen dat je gemotiveerd blijft en je je gitaar blijft pakken.

Akoestisch of Elektrisch gitaar

De keuze tussen een elektrische of een akoestische gitaar is een van de eerste beslissingen die een beginnende gitarist moet maken. Er kleven voor- en nadelen aan allebei. De aanschaf van je eerste gitaar is een investering, maar vergeet niet dat gitaar leren spelen ook een investering is. Een investering van je tijd. Als je een keuze moet maken tussen een elektrische of akoestische gitaar, bedenk dan bij welke stijl gitaar je zin krijgt om hem op te pakken en langdurig te oefenen. Op die manier verklein je de kans dat jouw geïnvesteerde uren en geïnvesteerde euro’s niet voor niets zullen zijn.

Kies een akoestische gitaar als:

je een liefhebber bent van liedjes in de breedste zin van het woord. Dus het (mee)zingen en meespelen van country songs, of mooie singer-songwriter liedjes. Natuurlijk gaat een akoestische gitaar veel verder dan dit alleen, maar heel kort door de bocht is dit wel waar het op neer komt als je begint met het nemen van gitaarlessen. Vaak begin je dan met lekker in het gehoor liggende liedjes die vaak gespeeld worden op een akoestische gitaar.

Kies een elektrische gitaar als:


klassieke rock, metal, funk of blues je inspireren om je elektrische gitaar in te pluggen en te spelen. Je zou graag die beroemde rockintro willen leren spelen en je droomt ervan dat je op een dag die ene beroemde gierende gitaarsolo kunt naspelen.

Hoeveel kost een akoestische gitaar?

Akoestische gitaren variëren in kosten, je kunt al een goede akoestische gitaar kopen voor een paar honderd euro. In het hogere segment geef je tussen de 400 en 800 euro uit aan een akoestische gitaar, afhankelijk van een aantal factoren. Pro's kunnen zich in hogere prijsklassen wagen (€1.000+). In de hogere prijsklassen zie je meestal meer massief hout (vs. laminaat), een grotere resonantie, en een grotere bespeelbaarheid.

Aanbevolen Akoestische Gitaren voor Beginners

Om je een idee te geven van wat er allemaal is, hebben we drie van de beste akoestische gitaren voor beginners voor je uitgezocht. Naar onze mening zijn dit allemaal geweldige opties voor beginners: De Fender CD-60S. Hij is ideaal voor spelers die op zoek zijn naar een betaalbare dreadnought van hoge kwaliteit met een geweldige toon en uitstekende bespeelbaarheid. Met de nieuwe gemakkelijk te bespelen hals is de Fender CD-60S perfect voor op de bank, het strand of het koffiehuis - overal waar je het klassieke Fender bespeelbaarheid en geluid wilt. De Richwood Aria ADF 01  Akoestische gitaren van Richwood bieden kwaliteit voor een zeer vriendelijke prijs. Richwood akoestische en semi-akoestische gitaren starten in de zeer voordelige regionen en bieden daarnaast ook gitaren van een hoger segment bij de gitaren van de Master Series. De Epiphone Hummingbird Studio Gebaseerd op zijn grote broer van moederbedrijf Gibson is de De Epiphone Hummingbird Studio (voorheen genaamd) Hummingbird Pro een klassieker uit de jaren 60, geüpdatet met een massief sparrenhouten bovenblad en Fishman Soniton elektronica. Het geluid is goed uitgebalanceerd en ideaal voor verschillende stijlen.


Aanbevolen Elektrische Gitaren voor Beginners

Als het gaat om elektrische gitaren voor beginners, zal de keuze die je maakt waarschijnlijk gebaseerd zijn op een aantal factoren, waaronder prijs, geluid, veelzijdigheid en esthetiek. Elke elektrische gitaar voor beginners heeft zijn eigen voordelen, hieronder drie geweldige opties voor beginners: De Yamaha Pacifica 112V De beste elektrische beginnersgitaar voor kleine budgetten - een geweldige allrounder. De Yamaha Pacifica 112V, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1993, heeft zijn plaats verdiend aan de tafel van elektrische kwaliteitsgitaren voor beginners. Hoewel hij niet dezelfde mojo met zich meebrengt als een Fender of een Gibson, maakt de Pacifica-reeks dat goed met niveaus van bespeelbaarheid en bouwkwaliteit die de verwachtingen van zijn kleinere prijskaartje ver overtreffen. De Squier Classic Vibe '50s Stratocaster De beste elektrische gitaar voor beginners. Hoewel er iets goedkopere modellen in hun catalogus staan, krijgt de Squier Classic Vibe '50s Stratocaster onze stem als de beste elektrische gitaar voor beginners. Hij is goed gemaakt, dus in staat om je vormende speeljaren te doorstaan, en is ook nog eens kosteneffectief. Beide belangrijke ingrediënten bij het kiezen van je eerste elektrische gitaar. Als de Strat je niet aanspreekt, zijn er ook nog Telecasters, Jaguars en Jazzmasters in het beginnersgamma, dus er is vast wel een gitaar die bij je past in dit vroege stadium van je gitaarreis. De Epiphone Les Paul Studio De kans is groot dat je, als je opgenomen muziek van de afgelopen 60 jaar hebt gehoord, de klanken van een Gibson Les Paul hebt gehoord. Bespeeld door enkele van de grootste en beste namen uit de muziekwereld, zijn deze iconische gitaren synoniem met rock en heavy muziek. Dus wat is een betere plek voor een beginner om te beginnen dan met hun eigen stukje muzikale geschiedenis? De Epiphone Les Paul Studio is de beste elektrische beginnersgitaar van het van Gibson afgeleide merk, en hij verpakt al die kennis en begrip in een bijna perfect pakket.

Waar moet ik opletten bij het kopen van een gitaar?

Wanneer je een gitaar koopt zijn er een aantal belangrijke zaken die je in ogenschouw kunt nemen. Veel beginnende gitaristen weten nog niet goed waar ze op moeten letten als ze een gitaar aanschaffen. Daarom heb ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet voor de aankoop van een gitaar.

Welke gitaaraccessoires heb ik nodig?

Naast het uitzoeken van je gitaar, zijn er een aantal accessoires en spullen die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het aanbod in gitaar accessoires is groot. Om de beginnende gitarist op weg te helpen met het kiezen van de beste gitaar accessoires en -uitrusting voor beginners – geef ik graag deze tips mee.


Comfort en Speelgemak

Als je veel oefent, is het belangrijk dat je je comfortabel voelt als je op je gitaar speelt. Pijn in je handen motiveert niet om extra veel te oefenen. Of als een gitaar te zwaar of te groot aanvoelt. Hier zijn wat overwegingen om over na te denken bij het maken van je keuze. Vingersterkte: Beginnende gitaristen hebben nog niet de vingervlugheid ontwikkeld die de meer doorgewinterde gitaristen in de loop der tijd opbouwen. Omdat akoestische gitaarsnaren meer spanning hebben en vaak wat verder van de toets staan, moet je harder drukken. Hoewel dit in het begin moeilijk kan zijn, kan het je helpen meer vingerkracht op te bouwen. Dit kan het makkelijker maken om over te stappen op een elektrische gitaar. Koop je je gitaar bij een goede speciaalzaak, dan wordt jouw gitaar in veel gevallen netjes afgesteld en zal deze goed bespeelbaar zijn. Pijn in de hand en kleine handen: Elektrische gitaren hebben lichtere snaren en dunnere halzen. Leren spelen op een elektrische gitaar is hierdoor een stuk makkelijker. Vooral bij mensen met kleine handen. Een elektrische gitaar is wel weer een stukje zwaarder dan een akoestische gitaar. En als een elektrische gitaar wordt gekozen vanwege deze laatste reden, dan is de beleving natuurlijk wel anders als je van plan bent mooie kleine countryliedjes te gaan spelen. Denk daar goed over na. Gewicht en grootte van de gitaar: Het is niet zo dat iedere winkel de perfecte gitaar heeft voor jou. Ben je klein van postuur en merk je dat een te grote gitaar niet gaat werken, dan bestaan er nog kleinere gitaren. Bijvoorbeeld een ¾ model. Dit zijn voor kinderen perfecte modellen, maar zeker ook voor mensen met een klein postuur. Verder is het belangrijk om op het gewicht te letten omwille van de balans van de gitaar. Niet iedere gitaar blijft lekker op de schoot liggen. Op den duur begint dat te irriteren en probeer hier bij de aanschaf van je eerste gitaar op te letten.

Beschikbare ruimte

De ruimte die je hebt om te oefenen kan ook van invloed zijn op het type gitaar dat je kiest. Geluidsbeperkingen: Als je in een studentenhuis, appartement of gebouw met geluidsbeperkingen woont, is een akoestische gitaar misschien een betere keuze. Als je oefent in een ruimte waar lawaai geen rol speelt (zoals een studio, garage of vrijstaand huis), dan kun je zonder problemen een elektrische gitaar inpluggen. Onthoud dat de kick van een elektrische gitaar vaak grotendeels uit het ‘elektrische’ gedeelte komt. Tegenwoordig zijn er wel prima alternatieven voor de vaak luide versterkers. Vraag ernaar bij de winkel. Beperkte oefenruimte: Als je een kleine oefenruimte hebt, heb je misschien geen ruimte voor een grote versterker of pedalen. Kies dan een kleine oefenversterker om je elektrische gitaar te kunnen bespelen en goed te kunnen horen. Of kies voor een akoestische gitaar, dan heb je hier veel minder last van. Dit ligt natuurlijk ook weer aan je muzikale voorkeur. Bij Sixstrings beginnen we bij het absolute begin en kunnen allebei de soorten gitaar prima gebruikt worden. Getagd"akoestische gitaar kopen", "western gitaar kopen", "klassieke gitaar kopen",


1.463 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page