top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Gitaar leren spelen voor beginners

Bijgewerkt op: 17 nov. 20235 dingen die iedere beginnende gitarist moet weten

Het is mij opgevallen dat in deze tijd van meer thuis zitten, steeds meer mensen gitaar leren spelen. Er zijn een hoop nieuwe cursisten bijgekomen in onze online gitaarcursus. Beginnende gitaristen, maar ook gitaristen die hun gitaar na jaren weer eens uit de kast pakken.

Dat heeft mij doen nadenken over de dingen waar ik tegenaan ben gelopen toen ik begon met het leren gitaar spelen. Vooral de dingen die ik anders zou doen als ik het opnieuw kon doen, daarom de volgende handige tips voor beginnende gitaristen:

  1. Speel niet te hard met je gitaar. Houd de gitaar niet te stijf vast bij het spelen van de gitaar akkoorden. Je instinct zegt dat je de noot niet mag laten zoemen en dus wil de akkoorden zo hard mogelijk indrukken door de gitaar zo stijf mogelijk vast te houden. Als je echter leert je gitaar wat lichter vast te houden merk je dat het juist makkelijker wordt de noten/akkoorden te spelen. Het wisselen tussen akkoorden is veel vloeiender en sneller en de intonatie zal beter zijn. Je zult geen noten meer horen die niet kloppen. Vergelijk het met een handje met los zand. Als je te hard knijpt dan vloeit het weg tussen je vingers. Be gentle…

  2. Leer gitaar spelen met een capo. Sommige liedjes hebben een capo nodig om in de juiste toonsoort te kunnen spelen. Neem de tijd om de nootnamen op de gitaarhals te leren en leer het verschil tussen de majeur en mineur akkoorden. Het is vrij simpel en het zal niet teveel tijd kosten maar als het je lukt om het te doen, dan zul je de gitaarhals beter leren begrijpen. Om liedjes met capo te kunnen spelen wil je weten welke akkoorden je daadwerkelijk speelt, en niet alleen de vormen die je in open positie zonder capo speelde.

  3. Lees wat simpele basisbegrippen over muziektheorie. En laat je niet gelijk afschrikken bij het lezen van het woord muziektheorie. Je hoeft echt niet gelijk een heel boekwerk te lezen over muziektheorie, maar om iets meer te weten over wat je met muziek kunt doen is het handig om iets van muziektheorie af te weten. Probeer wat informatie te vinden over toonsoorten, toonladders (do – re – mi) en wat akkoorden en akkoordenschema’s zijn.

  4. Vind de juiste gitaarleraar. Veel beginnende gitaristen leren gitaar spelen op gehoor en met wat online gitaartablatuur. Het is raadzaam om als beginnend gitarist een ervaren gitaarleraar te zoeken die jou stapsgewijs in de juiste volgorde de beginselen van het gitaarspelen uitlegt, daarbij zijn muzikale kennis op jou overbrengt zodat je houvast en structuur hebt bij het leren van gitaar spelen. Dit zal je sneller verder brengen dan wanneer je het zelf allemaal moet uitzoeken. Juist in deze tijd is het aanbod van online gitaarcursussen groot en is het makkelijker en goedkoper les te krijgen van de beste gitaarleraren die er zijn.

  5. Leer wat meer over je gitaarspullen. Vaak begin je met gitaarspelen en kom je er na een paar jaar pas achter waar bijvoorbeeld de knopjes op je elektrische gitaar voor zijn. Het is leuk en handig meer te weten te komen over hoe gitaren en versterkers eigenlijk werken waardoor je de mogelijkheid krijgt jouw eigen geluid te vinden en de klanken kunt repliceren van je favoriete platen.Lijkt het jou ook leuk gitaar te leren spelen? Begin dan vandaag nog! Voor maar € 13,95 per maand heb je toegang tot de online gitaarlessen gegeven door Jaap Kwakman. Schrijf je hier in voor de beginnerscursus. Ben je benieuwd naar de lessen of wil je het eerst proberen? Registreer je dan nu voor onze gratis les.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page