top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Gitaar snaren vervangen

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023Het zelf vervangen van je gitaar snaren is een handige vaardigheid. Jaap Kwakman van de 3JS laat je zien hoe je op een juiste wijze jouw gitaar snaren kunt vervangen. Zo hoef je nooit meer onzeker te zijn om zelf je gitaar snaren te vervangen.

Zelf in staat zijn je nieuwe gitaar snaren te vervangen is erg handig als je gitaar speelt. Op die manier ben je nooit afhankelijk van iemand anders als je een snaar breekt. Volg je de online gitaarlessen van Sixstrings, dan hoort dit zeker bij je vaardigheden en is het handig te weten hoe je dit het beste kunt doen. De manier waarop je je snaren kunt vervangen verschilt per soort gitaar. In deze vlog laat Jaap Kwakman je zien hoe je de snaren van een akoestische staalsnarige gitaar vervangt.

Wat heb je nodig voor het vervangen van je gitaar snaren?

  • Molentje (stringwinder);

  • Kniptang,

  • Set snaren.


Snaar per snaar vervangen

Ik vind het fijner de snaren per snaar te vervangen omdat er anders een te groot spanningsverschil optreedt in de hals. Met een molentje ontspan ik eerst een snaar. De snaren hebben aan het uiteinde een kleurtje zodat je zeker weet dat je de juiste snaar vervangt. Bij het losdraaien van de snaar vind ik het altijd fijn het gaatje van het stemmechaniek in de lengterichting van de snaar te zetten zodat je de nieuwe snaar er weer recht doorheen kunt steken.

Onderhoud gitaar

Indien ik de gitaarhals moet schoonmaken met limoenolie dan haal ik wel alle snaren er tegelijk af. Vaak weet men niet hoe ze een gitaar kunnen onderhouden. Terwijl het onderhouden van je gitaar helemaal niet veel werk hoeft te zijn. In deze vlog geef ik je wat super simpele tips waarmee je je gitaar in topconditie houdt.

Gitaar stemmen

Na het vervangen van de snaren zul je merken dat je snaren uit stemming zijn. Het is dan ook handig wat ruimte over te houden in de snaren om de nieuwe snaren wat bij te kunnen draaien, zodat je de gitaar makkelijker weer in stemming krijgt. In de beginnerscursus van Sixstrings leer je op verschillende manieren hoe je zelf je gitaar kunt stemmen. Check deze video zodat je duidelijk kan zien hoe je te werk gaat bij het gitaar snaren vervangen.32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page