Als je nieuw bent met de gitaar, kan het beginnen met het spelen van je favoriete nummers ontmoedigend en ver weg lijken. De meeste beginnende gitaristen willen beginnen met spelen zonder te verzanden in al die muziektheorie. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal van de meest gebruikte gitaarakkoorden voor beginners uitgelegd die je in staat stellen om te beginnen met gitaarspelen, ook als je nog maar net begint.
Zelfs als beginner kun je met een paar van de juiste gitaarakkoorden al een heel eind komen. In feite heb je geen volledige akkoorden kennis nodig om veel van de muziek die je waarschijnlijk regelmatig hoort te spelen.
Daarom heb je er als beginner baat bij om de akkoorden te leren die het meest herbruikbaar zijn en die vaker gebruikt worden dan andere. Met andere woorden, we moeten kijken of we de akkoorden kunnen leren die de breedste toepassing hebben.
De complexere akkoorden kunnen we bewaren voor later in het leerproces.
Wat is een gitaarakkoord?
Een gitaarakkoord is een verzameling van 3 of meer noten die tegelijk worden aangeslagen. Zo heeft ieder akkoord een eigen combinatie van noten waardoor het zijn specifieke naam en karakter krijgt. Hieronder een aantal voorbeelden die je niet uit het hoofd hoeft te leren maar die puur ter illustratie fungeren. Je ziet achter de akkoorden telkens 3 noten staan. Dit zijn de noten waaruit het betreffende akkoord bestaat: E | E – Gis – B A | A – Cis - E C | C – E – G Misschien vraag je je nu af hoe het dan zit met de zes snaren van de gitaar die we laten klinken en de drie noten van een akkoord. Hebben we dan niet drie snaren/noten over? Als we op gitaar een akkoord pakken en dan met name de gitaarakkoorden waarbij we open snaren laten klinken (omdat we hier vaak alle 6 de snaren aanslaan), dan is het zo dat sommige van de drie noten van het akkoord twee of meerdere keren worden gespeeld. De tweede klinkt dan een octaaf hoger en de derde 2 octaven hoger wat het akkoord alleen maar rijker doet klinken. Maar uiteindelijk bevat het akkoord nog steeds 3 noten. Hieronder zie je een voorbeeld met aan de bovenzijde van de snaren de betreffende noten die klinken als je het E, het A en het C akkoord pakt. Zoals je ziet klinken uiteindelijk de 3 noten die ik aan het begin aangaf. De volgorde van de noten doet niet ter zake.
Akkoorddiagrammen leren lezen
Om gitaarakkoorden op een duidelijke en correcte manier uit te beelden werken we met akkoorddiagrammen. Een akkoorddiagram laat ons zien welke vingers moeten worden gebruikt op welke plek, en verder ook welke snaren moeten worden aangeslagen en welke snaren moeten worden gedempt of gemeden. Het is ontzettend makkelijk om te lezen. In feite is het niet meer dan wanneer je voor een gitaar zou staan die rechtop staat, en je recht op de gitaarhals kijkt.
De verticale lijnen zijn de snaren die van links naar rechts, van dik naar dun worden uitgebeeld;
De horizontale lijnen zijn de metalen frets die je vindt op de toets van de gitaar;
De zwarte balletjes met daarin de cijfers zijn de vingers;
Boven het diagram zie je de naam van het akkoord dat wordt afgebeeld;
De grote zwarte balk staat voor de topkam van de gitaar. Dit betekent bij dit specifieke voorbeeld automatisch dat we hier de eerste 3 vakjes van de gitaarhals zien;
De twee kruisjes en het balletje die je boven de snaren afgebeeld ziet bij het D-akkoord geven aan welke snaren open moeten worden aangeslagen (balletjes), en welke snaren moeten worden gedempt/gemeden (kruisjes). Van de gefrette snaren mag het duidelijk zijn dat deze moeten worden aangeslagen.
Bij dit tweede voorbeeld ‘Cis Mineur’ zie je geen dikke zwarte balk aan de bovenzijde en staat er een cijfer aan de linkerzijde van de hals. Dit betekent dat het bovenste vakje niet het eerste maar het vierde vakje betreft. Zo kunnen we heel makkelijk de relevante vakjes uitbeelden en hoeven we niet de hele hals te laten zien. Verder zie je in dit voorbeeld een andere zwarte balk uitgebeeld met daarin een cijfer. Dit is simpelweg een vinger die plat over de snaren moet worden gelegd en op die manier een brugje slaat. Dit noemen we ook wel een barre akkoord.
Maar als we willen beginnen met die eenvoudigere en breder toepasbare akkoorden, welke zijn dat dan? En hoe leren we die?
Voordat we de akkoorden op een rijtje zetten, nemen we even de tijd om te kijken naar de basis voor het leren van akkoorden.
Hoe leren we deze gitaarakkoorden?
Houd er rekening mee dat niemand weet hoe je beter leert dan jij. Hieronder geef ik je enkele nuttige suggesties voor het leren spelen van akkoorden:
Identificeer de grondtoon en de intervallen van het akkoord. Kijk goed naar het diagram.
Begin met het spelen van de grondtoon.
Fret elke volgende noot één voor één. Test of ze goed klinken.
Speel het volledige akkoord tot het er ‘schoon’ klinkend uitkomt.
Als je andere methoden of leertechnieken hebt die voor jou werken, voel je vrij om die ook te gebruiken. Zorg er alleen voor dat je een leerplan hebt opgesteld.
Wanneer we dus 2 verschillende noten laten klinken, heet dit officieel geen akkoord maar een 2 klank. Dus 3 verschillende noten of meer, en dan tegelijk aangeslagen, dat noemen we een akkoord. De combinatie van deze 3 of meer noten zorgt voor de naam, en het unieke karakter van dit akkoord.
Tweeklank: Akkoorden die bestaan uit twee noten - een grondtoon en een interval.
Drieklank: Akkoorden bestaande uit drie noten - een grondtoon en twee intervallen.
In de muziektheorie is een drieklank een set van drie tonen die in tertsintervallen kunnen worden gestapeld. De definitie ervan werd echter in de twintigste eeuw uitgebreid tot drie willekeurige noten, met name die welke een harmonieus akkoord vormden.
Deze akkoorden zijn uiterst nuttig en altijd verplaatsbaar, wat betekent dat ze overal op de toets kunnen worden gespeeld en dat ze van toonsoort zullen veranderen op basis van de plaats waar de grondtoon wordt gespeeld. Dat is het handige van de gitaar. Je kunt de akkoorden doorschuiven (als er geen open snaren worden gebruikt natuurlijk)
Ze maken perfecte gitaarakkoorden voor beginners om mee te beginnen.
Gitaarles voor beginners
In de Cursus gitaarles voor beginners van Sixstrings gaan we dieper in op het leren spelen van deze gitaarakkoorden. Gitarist Jaap Kwakman (3JS) laat je stap voor stap zien in zijn online gitaarles video’s hoe je de akkoorden goed leert spelen waardoor je al snel je favoriete liedjes kunt spelen.
Probeer eens de gratis gitaarlessen van Sixstrings, daarin leer je je eerste akkoorden spelen en hoe je tablatuur leest.
Komentarze