top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Hoe krijg je inspiratie?

Bijgewerkt op: 17 nov. 2023Vaak hoor of lees je over inspiratie of het ontbreken daarvan. Ik denk dat inspiratie niet uit de lucht komt vallen. Dat je die bijvoorbeeld niet als bij toverslag krijgt om een gitaarcursus te volgen. Volgens mij begint het met het ontwikkelen van een interesse voor muziek. Daarna is het zaak om daar iets mee te gaan doen en gewoon te beginnen. Zorg dat je een instrument hebt en start met gitaarlessen!


Natuurlijk is het op een akoestische gitaar leren spelen vervolgens niet eenvoudig. Toch kun je snel vorderingen maken door een oefenroutine te ontwikkelen. Als je drie dagen op rij hebt geoefend, is de kans groot dat je de vierde als vanzelf aan de slag gaat. Daar is-ie dus al, de inspiratie. Vermoedelijk zie je hierdoor snel resultaten, hetgeen je een goed gevoel geeft. Zo krijg je steeds meer plezier in het op een akoestische gitaar leren spelen.


Des te meer energie je ergens instopt, des te meer je er ook weer uithaalt.


Gitaarlessen


Voor inspiratie moet je dus meestal iets gaan doen. Daarbij komt dat des te meer energie je ergens instopt, des te meer je er ook weer uithaalt. Dat geldt eveneens voor je gitaarlessen. Natuurlijk is er daarnaast zoiets als jezelf voeden met het werk van inspirerende muzikale voorbeelden. Als je eenmaal bezig bent met je gitaarcursus, krijg je meer oog voor het vakmanschap van de betere gitaristen. Ik kan mij uit het verleden nog concerten van begin tot eind herinneren, zoveel indruk maakten deze. Daarbij zag ik gitaristen aan het werk, waarbij ik alleen maar dacht: dit wil ik ook kunnen. Je kunt daarna nog maandenlang vooruit wat inspiratie betreft.

Wat inspiratie opdoen betreft, is er in deze tijd sprake van een ongekende luxe.


De boodschap is waarschijnlijk wel duidelijk. Door optredens te bezoeken, naar muziek te luisteren en kijken, kun je de zin in je gitaarlessen vergroten. Wat inspiratie opdoen betreft, is er in deze tijd sprake van een ongekende luxe. Alleen al van dit gitaarles platform Sixstrings kun je een grote hoeveelheid informatie halen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld op YouTube urenlang verdwalen in de video’s die je muzikale belevingswereld vergroten. Daarbij is de volgende vraag natuurlijk snel gesteld: word ik door het luisteren naar iemand anders niet een kopie van diegene? Die kans is wat mij betreft erg klein. Het spel van een muzikant heeft met zoveel andere dingen te maken dan alleen de noten. Dus al zou je het willen, een kopie worden zit er niet in.


Gitaarcursus


Door het luisteren naar anderen kun je wel worden beïnvloed. Dat is alleen maar goed, want je bouwt uiteindelijk voort op wat mensen in het verleden gedaan hebben. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden. En als je uiteindelijk zoveel invloeden hebt opgedaan, kun je er zelf wellicht iets nieuws uit maken. Inspiratie begint dus met het gewoonweg aan de slag te gaan. Daarna kun je je onbeperkt laten inspireren door alle groten der aarde op gitaargebied. Natuurlijk is er ook weleens minder inspiratie om je aan je gitaarcursus te wijden. Maar die komt vanzelf wel weer terug als je bezig blijft.
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page