top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Je hebt niet de duurste spullen nodig om met gitaarles te beginnen

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023Het is een veelgestelde vraag: heb ik een duur instrument nodig als ik gitaar wil leren spelen? Als je net begint is dat niet per se noodzakelijk. Onder muzikanten is er een eeuwigdurende zoektocht gaande naar het ideale gitaargeluid. Natuurlijk komt daar het nodige moois uit voort en ik moet bekennen dat ik ook altijd opensta voor vernieuwingen op dit gebied.


Maar als je begint met je gitaarlessen online heb je echt niet de duurste spullen nodig. Bij het gitaar leren spelen gaat het erom dat je met je hoofd en vingers ermee bezig blijft. Het is belangrijk dat je goed de akkoorden kunt overpakken en loopjes kunt spelen. Dat kun je op veel instrumenten leren. Ik zeg bewust ‘veel’, want het is wel belangrijk dat je gitaar goed bespeelbaar is. Staan de snaren te hoog op de hals, dan maakt dat het leren gitaar spelen onnodig moeilijk. Staan ze te dicht op de hals, dan kunnen de snaren aanlopen, waardoor bijgeluiden ontstaan. Het is dus belangrijk om met name naar de afstelling te kijken bij het kiezen van een instrument.


Let op hoe je klinkt als je bezig bent met je oefeningen voor de gitaarlessen online


Gitaarlessen online

Als je een geschikte gitaar gevonden hebt, dan kun je proberen om daar het maximale uit te halen qua klank. Daarmee bedoel ik: let op hoe je klinkt als je bezig bent met je oefeningen voor de gitaarlessen online van Sixstrings. Voor elke muzikant is het belangrijk om in eerste instantie te letten op geluid of ‘sound’, zoals meestal wordt gezegd.

Als je te weinig aandacht besteedt aan deze basis, dan gaat een dure gitaar daar niet bij helpen.

Om een mooie sound te bereiken, kan het nodig zijn om bij het instuderen op een langzaam tempo te beginnen. Ben je tevreden over de klank, dan kun je het wat sneller proberen. Over het algemeen gaat je spel beter klinken als je de akkoorden soepel overpakt zonder bijgeluiden. Daarbij is uiteraard ook de combinatie met de aanslag belangrijk. Bij het spelen van toonladders is het bijvoorbeeld van belang dat je de tonen echt gebonden speelt wanneer je dit wilt. En anders ze echt kort te spelen of ergens daartussenin. Ja, op deze manier wordt het wel een precisiewerkje. Maar als je te weinig aandacht besteedt aan deze basis, dan gaat een dure gitaar je daar niet bij helpen. Er zijn legio gitaristen die heel snel kunnen spelen, maar daarbij onvoldoende letten op hun klank en dat is jammer.


Leren gitaar spelen

Gitaristen die dit aspect voor elkaar hebben, klinken vaak op elk instrument goed. Uiteraard gaan op een bepaald moment wel de details een rol spelen. Natuurlijk zit er een groot verschil tussen instrumenten. Vandaar ook dat de meeste topmuzikanten ook op topinstrumenten spelen. Maar als je begint met te leren om gitaar te spelen, dan hoef je niet de nadruk te leggen op het bemachtigen van een kostbaar instrument.


Een goede beginners gitaar kopen

Wanneer je wil beginnen met gitaarspelen is natuurlijk het aanschaffen van een geschikte gitaar één van de eerste dingen. Het kopen van een goede beginners gitaar is belangrijk omdat dit er voor moet zorgen dat je gemotiveerd blijft en je je gitaar blijft pakken. In mijn persoonlijke video geef ik je extra tips waar op te letten als je een gitaar gaat kopen. Getagd"Gitaar kopen", "gitaar kopen beginner", "akoestische gitaar kopen",

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page