top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Meespelen met liedjes is leerzaam

Bijgewerkt op: 17 nov. 2023Je kunt een heel eind komen met gitaar leren spelen door goed je oefeningen te doen. Daardoor krijg je het letterlijk steeds beter in de vingers en groeit je repertoirekennis. Het is volgens mij daarnaast belangrijk om contact te houden met het ‘echte werk’. Daarmee bedoel ik de opnames van de nummers die je instudeert. Het is dus goed om het luisteren daarnaar onderdeel te laten zijn van jouw proces om gitaar te leren spelen.


Zoek dus vooral regelmatig de liedjes op die voorbijkomen bij de gitaarlessen online van Sixstrings. Dit inspireert je niet alleen. Je leert er ook allerlei dingen van, zoals: welke rol speelt de gitaarpartij in het arrangement? Wordt het slagje steeds op dezelfde manier gespeeld of zit er variatie in? Kortom, je zet je muzikale gehoor daardoor in werking.


Gitaar spelen voor beginners


Gitaar spelen is voor beginners natuurlijk niet eenvoudig. In dit stadium kan alle informatie die je krijgt overweldigend zijn en ook het vaak hoge speelniveau van de gitaristen op opnames. Toch kan het voor hen en uiteraard tevens voor meer gevorderde gitaristen een uitdaging zijn om met de liedjes zelf mee te spelen. Daarvoor is het wel nodig om de akkoorden in het originele tempo te kunnen overpakken. Een tip om dit te bereiken, is om je te focussen op de overgang tussen grepen die het moeilijkst te pakken zijn. Op die manier kan gitaar leren spelen ook voor beginners behapbaar zijn.


Er zijn nog meer voordelen van het meespelen met de opnames van artiesten van wie je nummers speelt. Op die manier ga je automatisch luisteren naar wat de rest van de band doet. Dat is bijvoorbeeld belangrijk om te wennen aan het samenspelen met andere muzikanten. Je kunt je proberen te focussen op het tempo en het is raadzaam om daarbij met name te letten op de drummer en bassist. Zij zetten de basis neer van een band en spelen met een bepaalde ‘feel’.

‘Je krijgt die verschillende speelstijlen onder de knie door er veel naar te luisteren’

Het belang van die term is niet te onderschatten. Elke groep muzikanten heeft een eigen gevoel voor ritme. En door mee te spelen met hun opnames, kun je daaraan wennen. U2, The Beatles, Metallica en de band van Bob Marley spelen vergelijkbare akkoorden. Toch klinkt en voelt een gitaarslagje bij de eerstgenoemde totaal anders dan bij de laatstgenoemde. Je krijgt die verschillende speelstijlen onder de knie door er veel naar te luisteren en mee bezig te zijn.

‘Wat werkt er beter dan meespelen met Paul, John, Ringo en George zelf?'


Gitaarlessen online


Wil je dus bijvoorbeeld goed rock, jazz, raggae of hiphop leren spelen, besteed dan vele uren aan het bestuderen daarvan. Ik kan het sterk adviseren om naast jouw gitaarlessen online de originele versies van de liedjes regelmatig te beluisteren. Je kunt zeker ook ‘meespeeltracks’ gebruiken, die er in overvloed zijn. Alleen hoef je je daar niet toe te beperken. Wat werkt er beter dan meespelen met Paul, John, Ringo en George zelf? Of met de bandleden van elke willekeurige groep die je kunt bedenken.

Meespelen met gesynchroniseerde tablatuur

In de Beginnerscursus van Sixstrings worden regelmatig nieuwe liedjes aan de bijbehorende Liedjescursus toegevoegd, zodat je kunt blijven oefenen tijdens de vakantie. Vaak zijn dat verzoeknummers van leden maar ook de favoriete liedjes van Jaap en de laatste hits. Deze liedjes worden door Jaap eerst uitgelegd in een instructievideo en daarna kun je ieder lied leren spelen met gesynchroniseerde tablatuur. Getagd"online gitaarles", "gitaarles online", "online gitaarlessen",

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page