top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Oefentip: gitaar leren spelen in kleine stapjes

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023Vaak vertellen mensen mij dat ze graag ook wel gitaar zouden willen leren spelen. ‘Maar ik heb de tijd er nu niet voor’, hoor je er dan meer dan eens bij. Natuurlijk is gitaar leren spelen niet iets dat binnen een paar dagen lukt. Toch hoef je er ook geen zeeën van tijd voor te hebben. Er is namelijk een manier waarop je gestaag vorderingen kunt maken met gitaarles. Daarbij is het wel van belang dat je er langere tijd mee doorgaat.


Het woord ‘discipline’ of ‘zelfdiscipline’ heeft bij sommigen misschien een wat negatieve bijklank. Waarschijnlijk doet het hun denken aan strengheid, militaire praktijken of iets dergelijks. Toch kun je niet zonder deze eigenschap als je een vaardigheid onder de knie wilt krijgen. Zeker als het gaat om iets als stappen zetten in je gitaarlessen online.

Gitaarles


Met zelfdiscipline bedoel ik dat je afspraken met jezelf kunt nakomen. Om dit op muziek te betrekken: dat als je besluit drie keer per week een halfuur voor gitaarles te oefenen, je dit ook doet. Dit is een willekeurig voorbeeld om aan te geven wat ik bedoel. Uiteraard kun je er zelf allerlei routines op nahouden. Om vorderingen te maken met je gitaarlessen online, is het denk ik het best om een oefenschema voor langere tijd aan te houden. Uit onderzoek blijkt dat zo’n vaardigheid dan beter ‘inslijt’ in onze hersenen.

‘Het argument van ‘geen tijd hebben’ is dus misschien niet het sterkste’


Gitaarakkoorden leren

Natuurlijk heeft bijna iedereen een druk leven en daarbij schiet iets als een nieuwe vaardigheid leren er gemakkelijk bij in. Daarom is het denk ik een goed idee om niet meteen te beginnen met te grote doelen voor jezelf te stellen. Leren kan heel goed in kleine stapjes. Als je iedere dag vijf minuten besteedt aan het gitaarakkoorden leren, dan heb je in een week toch aardig wat gedaan. Dat is beter dan eens per week langere tijd te oefenen en deze afspraak is makkelijker na te komen. Je zult merken dat je trots bent op jezelf als je een door jou bepaalde doelstelling haalt. Het argument van ‘geen tijd hebben’ is dus misschien niet het sterkste om niet te beginnen met gitaarles.

‘Je kun op deze manier tevens een vreemde taal leren, of andere complexe vaardigheden’


Uiteraard kun je dit leren in kleine stapjes ook op andere vlakken toepassen. Je kun op deze manier tevens een vreemde taal leren, of andere complexe vaardigheden. Het is wel goed om aan te tekenen dat je waarschijnlijk beter niet te veel dingen tegelijk aan jezelf moet beloven. Dan wordt het lastiger om al je doelen te bereiken. Begin bijvoorbeeld met iedere dag een bepaalde tijdsduur te zitten om je gitaarakkoorden te leren. Als je dan bijvoorbeeld in het weekend tijd over hebt, kun je nog wat meer ‘meters’ maken. Maar het gaat om het gestaag volhouden.


Wat ik nu heb opgeschreven, ligt zo voor de hand dat het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn om hier een blog aan te wijden. Toch blijkt het in praktijk voor velen moeilijk om het bovengenoemde na te komen. Wat daarbij misschien helpt, is een beloning voor jezelf af te spreken als je een doel bereikt. Op die manier krijg je mogelijk nog meer plezier in je leerproces. Het beste is denk ik nog om je uiteindelijke resultaat voor ogen te houden: dat je je hele leven lol zult hebben van het kunnen gitaarspelen. Dat was een van mijn grootste drijfveren om met dit platform Sixstrings te beginnen. Om dit voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken.


Oefening: De Spin

In deze oefenvideo geef ik je een leuke coördinatie oefening. Deze oefening wordt ook wel de Spin genoemd omdat de vingers een soort spinachtige loopbeweging maken over de hals. Dit is een handige oefening om te gebruiken als opwarming van de vingers voordat je gaat spelen of oefenen.Gitaarles leermiddelen en hulpmiddelen

Bij Sixstrings werken we met Soundslice om je te helpen bij je leerreis. Soundslice biedt muzieknotatie en tablatuur, gesynchroniseerd met onze videolessen. Zodat je bij ieder liedje de gesynchroniseerde tablatuur kunt gebruiken om het goed gitaar te leren spelen. Het werkt direct in je webbrowser, zelfs op tablets en smartphones. Getagd"online gitaarles", "gitaarles online", "online gitaarlessen",


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page