top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Probeer eens te zingen bij het gitaarspelen!

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023Er zijn weinig talenten die meer aandacht krijgen dan degenen die goed gitaar spelen en daarbij zingen. Zeker in de popmuziek zijn dit instrument en de menselijke stem onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik kan het dan ook van harte adviseren om het leren gitaar spelen te combineren met zingen. Dit maakt je gitaarlessen niet alleen leuker. Je krijgt tevens een beter idee van waar liedjes over gaan.


Daarbij ben je naast het gitaarakkoorden leren bezig met de melodie, misschien wel het belangrijkste onderdeel van een compositie. Het zingen van de nummers op je gitaarrepertoire kan je eveneens helpen bij het ontwikkelen van een gevoel voor ritme.


Gitaarakkoorden leren


Als je jezelf begeleidt met je gitaar, word je min of meer gedwongen om het tempo vast te houden. Je bent bij het zingen van een zanglijn automatisch meer geneigd om niet te vertragen of te versnellen. Natuurlijk is het goed gitaarakkoorden leren overpakken allereerst belangrijk om dit te bereiken. Wanneer je begint met de combinatie van gitaar spelen en zingen, zou ik dus kiezen voor een liedje waarvan je de grepen al goed beheerst. Dan hoef je daar niet meer over na te denken. Daarna kun je de songtekst opzoeken en aan de slag!

Natuurlijk weet ik ook wel dat de drempel om te gaan zingen hoger ligt dan die voor het gitaar leren spelen. Het gebruik van je stem is iets heel persoonlijks en ligt dichtbij jezelf. Ten onrechte ligt schaamte daarbij op de loer, wat niet in het minste komt doordat men er snel over oordeelt of grapjes over maakt. Waarschijnlijk dromen deze mensen er stiekem ook van om te kunnen zingen, maar durven het niet. Het is dus zaak om je daardoor niet te laten ontmoedigen.


‘Zingen is misschien wel de oervorm van muziekmaken’


Begrijpelijk is het wanneer je in het begin nog niet genoeg vertrouwen hebt om in het openbaar je stem te gebruiken bij je gitaarspel. Oefen eerst rustig thuis en treed er mee naar buiten als je er zelf tevreden over bent. Zingen is misschien wel de oervorm van muziekmaken. Bij veel gitaarlessen wordt dan ook gezongen. Maak je zeker in eerste instantie niet druk over de klankkleur van je stem. Een hoop bekende zangers zijn niet de meest technisch begaafde. Om er een paar te noemen: Bob Dylan, Donald Fagen, Neil Young. Toch raakt het velen wat zij doen, omdat het ‘echt' is wat ze te vertellen hebben en daar gaat het om.


Gitaarlessen


Nog een laatste kanttekening. Als het in begin moeilijk is om de juiste tonen te raken, hoeft dat zeker niet te zeggen dat je niet muzikaal bent. Niet alle mensen kunnen hun stem op die manier gebruiken dat ze de noten meteen kunnen zingen die ze in hun hoofd horen. Onderzoek wees al uit dat iedereen muzikaal aangelegd is. Het kan alleen zijn dat je wat extra hulp nodig hebt bij je stemgebruik. Daarvoor kun je dan wellicht een aantal zanglessen online of op locatie volgen. Probeer dus eens om te zingen in combinatie met je gitaarlessen.


Liedjes meezingen

In de Beginnerscursus van Sixstrings zingt Jaap ook mee met liedjes. Deze liedjes worden door Jaap eerst uitgelegd in een instructievideo en daarna kun je ieder lied leren spelen met gesynchroniseerde tablatuur. Foto: Photo's by M&J Getagd"online gitaarles", "gitaar spelen en zingen", "online gitaarlessen",

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page