top of page
Sixstrings_cursussen_Jaap-e1541073174970.jpg

Tips om gitaar spelen nog leuker te maken!

Bijgewerkt op: 20 nov. 2023Gitaar leren spelen kent vele uitdagingen.


Of je nu in staat bent om jezelf uit te drukken door middel van muziek, of je meer verbonden voelt door te jammen met je vrienden, of gewoon plezier beleeft aan het spelen van muziek waar je van houdt, het leren spelen van gitaar is een echt lonend tijdverdrijf. Maar voor veel beginnende gitaarstudenten komt de realiteit van het beginnen met gitaarspelen niet overeen met de moeiteloze muzikale manier van spelen waar ze van dromen. Er zijn namelijk een paar veelvoorkomende uitdagingen die ervoor zorgen dat beginners gefrustreerd raken, hun motivatie verliezen of zelfs helemaal opgeven. Gelukkig hoeft dit niet met jou te gebeuren! Hieronder ga ik de drie meest voorkomende "wegversperringen" aanpakken die beginnende gitaarstudenten ervan weerhouden vooruitgang te boeken... En ik zal met je delen wat je moet doen om ze te overwinnen, zodat je voortdurend vooruitgang kunt boeken en kunt genieten van het proces van het leren van gitaar spelen. Dus of je nu al een tijdje gitaar speelt of aan het beginnen bent, ik hoop dat ik je kan helpen met mijn tips.

Gitaar leren spelen = oefenen Het geloof dat je niet muzikaal genoeg bent omdat je geen muzikale achtergrond hebt en niemand in je familie ooit een muziekinstrument heeft leren spelen. Of dat je denkt dat je geen natuurtalent bent op muzikaal vlak. Dit hoeft jouw muzikale ontwikkeling niet in de weg te staan, met de juiste begeleiding en inzet kan ook jij een goede gitarist worden. Het allerbelangrijkste is namelijk OEFENEN.

Gitaar leren spelen = vertrouwen in je leerproces Het hebben van de verkeerde verwachtingen zorgt voor frustratie, tijdens het oefenen kom je namelijk jezelf tegen. Je zal de snaren soms niet lekker kunnen laten klinken, je krijgt stijve handen en je weet niet alle akkoorden te pakken. Je raakt gefrustreerd omdat je verwachtingen hoger waren. Echter, iedere beginner maakt veel fouten, want je leert alleen maar door fouten te maken. Heb vertrouwen in je leerproces. Probeer dan ook niet te hard te zijn voor jezelf en je mindset te veranderen. Relax en geniet juist van deze muzikale reis en weet dat als je blijft oefenen, je echt beter wordt.

Gitaar leren spelen = een lichamelijke uitdaging Veel beginnende gitaristen denken dat ze lichamelijk niet geschikt zijn gitaar te kunnen spelen. Mijn handen zijn te klein, mijn vingers zijn te dik, mijn duim is niet flexibel, ik kan mijn vingers niet goed strekken. Het is logisch dat veel mensen dit in eerste instantie denken, want als beginnende gitarist voel je je vaak zo onhandig en zelfs de simpele akkoorden kunnen al moeilijk zijn. Daardoor wordt al gauw gedacht dat het aan de vorm van je handen ligt en je dus lichamelijk ongeschikt bent. Maar dat is natuurlijk onzin! Voor iedereen geldt: oefening baart kunst. Dat is absoluut geen misvatting. Of je nu lange of korte vingers hebt, het proces is voor iedereen hetzelfde. Je zult je techniek moeten trainen door regelmatig te oefenen. Iedereen zal vroeg of laat zijn of haar vingers pijnigen. Een tip: neem de tijd. Probeer jezelf niet te forceren door te veel of te lang te oefenen, want dat kan leiden tot blessures. Lijkt het jou ook leuk gitaar te leren spelen? Begin dan vandaag nog! Voor maar € 13,95 per maand heb je toegang tot de online gitaarlessen gegeven door Jaap Kwakman. Schrijf je hier in voor de beginnerscursus. Ben je benieuwd naar de lessen of wil je het eerst proberen? Registreer je dan nu voor onze gratis les.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page